• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  14.03.2016

U Maglaju održano Javno govorenje „Moja priča: Izaberimo mir zajedno“

U okviru projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), kojeg implementira Catholic Relief Services (CRS) u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH, danas je u sali Općinskog vijeća organizovano Javno govorenje pod nazivom ''Moja priča: Izaberimo mir zajedno“.

Pored organizatora i predstavnika Općine Maglaj, Javnom govorenju su prisustvovali profesori i učenici srednjih škola sa području naše općine.

Moja priča: Izaberimo mir zajedno” je razgovor o sukobima 1992 – 1995 u BiH iz drugog ugla i sa drugačijom perspektivom. Tokom sat i pol vremena, tri osobe, koji su članovi udruženja logoraša, nestalih i nasilno odvedenih, poginulih, te oboljelih od PTSP-a (direktne žrtve rata), nezavisno o etničkoj i religijskoj pripadnosti, javno su govorili o svojim ličnim iskustvima doživljenim u ratu i razgovarali sa učesnicima/ama o svojim nekadašnjim i današnjim pogledima na rat, život i mir. Ovakav tip Javnog govorenja aktivnost je koja se predstavlja širom Bosne i Hercegovine i upućena je različitoj publici. Govornici i događaji o kojima se govori nisu osmišljeni kako bi generalizovali javni dijalog, pozvani su da dijele lična iskustva kako bi slušaoci imali priliku biti inspirisani vlastitim primjerom i kako bi razumjeli važnost pomirenja.

Svrha projekta PRO-Budućnost je da se ponovo izgradi povjerenje i pouzdanost među građanima svih nacija. Premisa projekta PRO-Budućnost je da ako građani BiH, podržani od strane ključnih uticajnih aktera, vjeruju jedni drugima i zajedno prevazilaze društvene podjele, onda će konstruktivno zagovarati promjene koje će zauzvrat voditi ka dobrobiti društva, te ekonomskom i socijalnom prosperitetu.