• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  23.02.2016

Direktori osnovnih i srednjih škola održali sastanak sa Općinskim načelnikom

Općinski načelnik, Mehmed Mustabašić, danas je, u zgradi Općine Maglaj, ugostio direktore osnovnih i srednjih škola, kako bi se razgovaralo o trenutnom stanju u maglajskim školama, kao i o krucijalnom problemu upisa u prve razrede srednje škole. Sastanak je inicirala Komisija za izradu Strategije prema mladima na području općine Maglaj za period 2016-2020. godine.

Sastanku su pored Općinskog načelnika prisustvovali i direktori osnovnih škola u Maglaju i Novom Šeheru, gdin. Admir Gračić, gdin. Osman Mujdža i gdin. Zijad Meškić, kao i direktori dvije srednje maglajske škole, direktorica Gimnazije "Edhem Mulabdić", gđa. Amela Hidić i direktor Mješovite srednje škole, gdin. Ermin Tanković. Na sastanku su bili i članovi Komisije za izradu Strategije prema mladima na području općine Maglaj za period 2016-2020. godine, gđa. Nerma Zupčević i gdin. Saša Stanić.

Glavna tema sastanka bila je Plan upisa u prve razrede srednjih škola, što su svi prisutni prokomentarisali kao važan problem na našoj općini. Mišljenje svih je da djeca iz Maglaja sve više odlaze u srednje škole u susjedne gradove, te tako maglajske, prvenstveno, srednje škole, gube svoj značaj i uticaj. Općinski načelnik naglasio je da saradnja između dvije škole mora biti jača i da prezentovanje srednjih škola se mora vršiti zajedno, kako bi roditelji i djeca, koja pohađaju osnovne škole, imale podjednak uvid u rad obje škole. Kazao je kako bi se uspjesi svih osnovaca trebali objedinjavati na polugodištu i dostavljati srednjim školama.

Glavni inicijator ovog sastanka je Saša Stanić, član Komisije za izradu Strategije prema mladima na području općine Maglaj za period 2016-2020. godine, ali i profesor u Gimnaziji „Edhem Mulabdić“, koji je naglasio značaj pristupanju jednom ovakvom problemu.

"Veoma je slab ostanak djece u Maglaju, a to onda ugrožava opstanak škola. Trebamo više ljubavi i prijateljskog odnosa unijeti u cjelokupan odnos, jer se svi ponosimo svojim školama i volimo ih i treba da radimo na njihovom boljitku. Svjestan sam činjenice da je teško uticati na zakon, ali mislim da se na djecu može uticati, kada je u pitanju upisivanje u srednje škole u Maglaju, a ne negdje drugo. Jedna od mojih ideja je u timskom radu svih škola, sa prvenstvenim osvrtom na srednje. Direktori škola se trebaju dogovoriti koliko djece će upisati koju školu. U konačnici je u interesu svima da i MSŠ i Gimnazija dobro funkcioniraju", kazao je gdin. Stanić.

Konačan zaključak sastanka je da se treba dati sve od sebe, kako bi djeca sa maglajske općine upisivala škole u Maglaju, a ne negdje vani. Također MSŠ i Gimnazija u saradnji sa Biroom za zapošljavanje Maglaj, trebaju zajedno provesti dogovorene aktivnosti na prezentaciji srednjih škola u cilju upisa učenika u prve razrede srednjih škola, kao i napraviti Plana upisa učenika u prvi razred srednjih škola do sljedećeg sastanka.