• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  16.02.2016

Sastanak Općinskog razvojnog tima i predstavnika UNDP-a

Prošireni kolegij Općinskog načelnika i Općinskog razvojnog tima (ORT), danas je, u sali Općinskog načelnika, održao radni sastanak sa predstavnicama UNDP-a. Glavna tema sastanka bila je vezana o aktivnostima i obavezama za ILDP projekat (Projekat integriranog lokalnog razvoja), koji je jedan od stubova UNDP-ovog Sektora za ruralni i regionalni razvoj, a cilj mu je podrška jačanju planiranja lokalnog razvoja i realizaciji lokalnih strategija u BiH.

Pored Općinskog načelnika, Mehmeda Mustabašića, sastanku su prisustvovali šefovi općinskih službi, kao i predstavnice UNDP-ovog tima, gđe. Amela Gačanović i Zorica Prokić. Općinski načelnik kratko je pozdravio prisutne, zahvalio se gošćama na dolasku, te izrazio zadovoljstvo zbog saradnje sa njihovom organizacijom.

Ono što je najviše zanimalo predstavnice UNDP-a je situacija sa aktivnostima vezanim za ILDP projekat, kao i Akcioni plan implementacije Strategije razvoja općine Maglaj 2016-2018.

"Glavni zadatak svih nas ovdje je da se posvetimo što boljoj evaluaciji Strategije, bitno je da uočimo i objasnimo glavne makro indikatore, koji se odnose na cijelu lokalnu zajednicu. Bitno je cijeli taj postupak podignuti na jedan veći nivo, podignuti ljestvicu za stepen-dva. Treba se fokusirati na podatke koji su preduslov za ispunjavanje cijeva, jer jedno je realizacija, a drugo da li oni utiču na lokalnu zajednicu", kazala je Amela Gačanović, predstavnica UNDP-a.

Stručni savjetnik za planiranje lokalnog razvoj i poduzetništva, gdin. Nermin Bešlagić, predstavio je prisutnima Akcioni plan za implementaciju Strategije razvoja općine Maglaj 2016.-2018, kao i izvještaj o realizaciji Plana implementacije iste Strategije.