• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  11.02.2016

Počela izgradnja spomen parka „Trg djece Maglaja“

Udruženje građana civilnih žrtava rata (UG CŽR-a) glavni je inicijator izgradnje spomen parka za ubijenu djecu na području općine Magaj, u periodu od 1992. do 1995. godine, čija izgradnja je započela u južnom dijelu grada, ispred objekta Dječiji vrtić. Spomen park će se graditi u sklopu projekta „Velika kuća“, a bit će posvećen za 57 prerano ugašenih mladih života.

Općina Maglaj, na čelu sa Općinskim načelnikom, Mehmedom Mustabašićem, dala je punu podršku za izgradnju ovog dječijeg igrališta i u potpunosti je podržala aktivnosti na sprovođnju ovog projekta, kao i obezbijedila urbanističku dozvolu.

Predsjednik Upravnog odbora UG CŽR-a, gdin. Jasmin Insanić, kazao nam je kako će spomen park biti samo jedno od mnogih spomen-sjećanja na nedužno ubijenu djecu sa općine Maglaj.

"Još 2014. godine smo namjeravali sa izgradnjom jednog ovakvog spomen-obilježja, ali zbog poplava nismo bili u mogućnosti to izvesti. Ovaj spomen park će predstavljati podsjećanje na svu djecu, koja su poginula u ratu. Cjelokupni projekat je djelo zeničkog studija ENTASIS, a za izgradnju će biti potrebno oko 100 hiljada KM. „Trg djece“ neće biti standardno dječije igralište, pošto će tu biti i tereni za odbojku i košarku, a bit će namijenjen svim uzrastima, uključujući i djecu sa posebnim potrebama. Posebno obilježje ovog spomen parka je kamen na kojem će biti napisana imena ubijene djece."

Izvođač radova na izgradnji spomen parka je „DKM gradnja“ d.o.o Maglaj, a investitor je Udruženje građana civilnih žrtava rata općine Maglaj.









Kako bi trebao izgledati spomen park "Trg djece":







Ubijena djeca u periodu '92-'95: