• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  22.01.2016

Firma Agrona iz Živinica, proizvođač i otkupljivač prehrambenih proizvoda, posebno industrijskog krastavca kornišona

Općinski načelnik, Mehmed Mustabašić zajedno sa šefom odjela za biznis i poduzetništvo Ferhatom Bradarićem i stručnim saradnikom iz oblasti poljoprivrede, Dragomirom Dunđerom primio je predstavnike firme Agrona d.o.o iz Živinica. Ispred ove firme sastanku su prisustvovali, izvršni direktor, gdin Fahrudin Delibajrić, koordinator nabavke, gdin Ibrahim Arifović i gdin Besim Avdić.

Tema sastanka je uzgoj i otkup industrijskog krastavca kornišona. Agrona d.o.o. preko USAID partnerstva za razvoj agrobiznisa, je prisutna u 60 općina u BiH. Predstavnici ove firme upoznali su Općinskog načelnika i saradnike sa njihovim poslovanjem. U 2015.godini sa oko 1500 kooperanata uzgojeno je preko 4300 tona kornišona. Samo na području općine Maglaj uzgojeno je oko 150 tona.
Ono što je njihov cilj jeste da se da više pažnje povrtlarskim kulturama, te da općine davanjem poticaja pruže podršku poljoprivrednim proizvođačima.

Agrona d.o.o. Živinice, u gruaciji Adriatic group GmbH Beč, u okviru svoje djelatnosti bavi se proizvodnjom i plasmanom prehrambenih proizvoda iz BiH, na tržište EU. U cilju jačanja BH privrede i podizanja nivoa zaposlenosti, 2015-te pokrenut je opsežan plan proizvodnje i otkupa industrijskog krastvca kornišona.

„ Naš sistem funkcionisanja se zasniva na obezbjeđivanju potrebnog repromaterijala za uzgoj krastvaca, uz otkup i povoljne cijene koje su predefinisane u ugovoru za čitavu sezonu. Isplata kooperanata se vrši na mjesečnom nivou što dodatno olakšava uzgoj tokom sezone, rekao je izvršni direktor, dodao je gdin Delibajrić.

Predstavnici ove firme pozivaju sve zainteresovane da u subotu 06.februara 2016.godine sa početkom u 14:00 sati u Sali Općinskog vijeća Maglaj, učestvuju na Javnoj raspravi i dodatno se informišu o uzgoju i otkupu kornišona.