• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  14.01.2016

Profesor Perković održao seminar za poljoprivredne proizvođače

Istaknuti profesor Poljoprivrednog fakulteta u Istočnom Sarajevu, mr. dr. Goran Perković, danas je boravio u Maglaju, gdje je održao seminar za poljoprivredne proizvođače koji se bave stočarskom, ratarskom, povrtlarskom i voćarskom proizvodnjom, na temu „Upotreba i korištenje azotnih đubriva/dušičnih gnojiva u poljoprivredi“. Seminar je organizovala Služba za privredu, finansije/financije i razvoj poduzetništva općine Maglaj, kojem se odazvao veliki broj poljoprivrednika sa područja Općine.

Prisutnima se, u sali Općinskog načelnika, obratio predstavnik općinske Službe, Dragomir Dunđer, stručni saradnik za poljoprivredu i zaštitu okoliša, koji se zahvalio prisutnima na odzivu i istakao veliki značaj današnjeg predavanja.

"Današnja tema vezana za korištenje azotnih đubriva veoma je značajna za sve vas, jer stavlja akcenat na azot i njegovu upotrebu, koji predstavlja nosioca boljeg prinosa."



Gost predavač u svome izlaganju dosta je govorio o definiciji mineralnog azotnog đubriva KAN (kalijum-amonijum-nitrat), njegovoj upotrebi i problemima na koje nailaze drugi poljoprivrednici u korištenju istog.

"Moje kolege i ja smo napravili analizu tržišta i utvrdili šta je to potrebno poljoprivrednim zemljištima za bolje i veće prinose. Najbolje se pokazalo mineralno azotno đubrivo KAN, krečno đubrivo amonijev-nitratnog oblika. KAN ima kiselu strukturu zbog nepovoljne PH vrijednosti. Zadatak KANA je prihrana svih poljoprivrednih kultura. Prihranjivanje se vrši u dva procesa. U prvom procesu upotrebljava se manja količina azotnog đubriva, dok u drugom se koristi veća količina, i to u pred početak klasanja u proljetnom periodu."

Naglasio je da najveći problem predstavljaju teški metali i kisela zemljišta, koja zbog svoje negativne PH vrijednosti onemogućavaju usvajanje potrebnih i hranjivih elemenata, što dovodi do brzog gušenja i sušenja biljaka.

Goran Perković rođen je 1966. godine u Bijeljini. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Devedesetih godina bio je terenski agronom, a radio je i u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske (RS) kao glavni poljoprivredni inspektor.