• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  28.12.2015

Predstavljen Nacrt zakona o ugostiteljskoj djelatnosti

Predstavnici Ministarstva za privredu Ze-do kantona, danas su boravili u Maglaju, gdje su u sali Općinskog vijeća održali sastanak sa članovima Službe za privredu, finansije/financije i razvoj poduzetništva općine Maglaj, povodom Nacrta zakona o ugostiteljskoj djelatnosti. Ministarstvo za privredu Ze-do kantona zaduženo je od strane Skupštine kantona da provede Javne rasprave u svih 12 općina u kantonu.

Sastanku su prisustvovali pomoćnik ministra za privredu Ze-do kantona, gdin. Osman Buza, kao i gđa. Dženita Hrgić, moderator Nacrta i predstavnica Ministarstva za privredu Ze-do kantona. Njihovi domaćini bili su predstavnici Službe za privredu, finansije/financije i razvoj poduzetništva općine Maglaj, Ferhat Bradarić i Velid Ćosić.

Predstavnica Ministarstva za privredu ukratko je objasnila cijeli Nacrt zakona, te je posebno pojasnila detalje vezane za pokretne ugostiteljske objekte, što je najviše zanimalo predstavnike općine Maglaj.

"Svaki objekat koji posjeduje mogućnost premještanja sa jednog mjesta na drugi naziva se pokretnim ugostiteljskim objektom. Nadležni općinski organi utvrđuju ispunjavanje minimalnih uslova, registracija i sjedište, pokretnog ugostiteljskog objekta, ako se kretanje objekta vrši na području općine, dok Ministarstvo to radi ako su u pitanju dvije ili više lokacija na nivou Ze-do kantona. U odobrenju za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, obavezno se definiše područje za koje se izdaje rješenje. Nadležni općinski organ određuje prostore na kojima se mogu pružati usluge u objektima."

Na sastanku se pored novih stavki zakona govorilo i o radnom vremenu, tj. produženju radnog vremena za ugostiteljske objekte ukoliko je u pitanju organizovanje prigodnih proslava (dočeka nove godine, svadbi, maturalnih zabava i sličnih događanja), Član 11.

Nacrt zakona o ugostiteljskoj djelatnosti možete naći ovdje:
Download