• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  11.12.2015

Održan okrugli sto na temu „Moje mjesto pod suncem“

Udruženje za kulturnu i medijsku dekontaminaciju (UKMD) iz Sarajeva, uz podršku UNICEF-a u BiH, danas je, u sali Općinskog vijeća Maglaj, organizovalo okrugli sto na temu „Moje mjesto pod suncem“, koji se implementira kroz projekat „Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.“ Cilj okruglog stola bio je potaknuti raspravu vezanu za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma s akcentom na pitanja socio-ekonomske stabilnosti povratničkih porodica, te statusa djece iz ovih porodica u lokalnim zajednicama, kao i na pitanja inkluzije u obrazovanju.

Gosti i predavači na današnjem okruglom stolu bili su članovi i treneri Udruženja za kulturnu i medijsku dekontaminaciju, koji su prezentovali svoj rad sa učenicima Područne škole „Bočinja“, s kojima su odradili audio i video radionice u proteklom periodu. Pored članova Udruženja, okruglom stolu su prisustvovali i članovi Komisije i Radne grupe za socijalnu zaštitu i inkluziju.

Jedan od članova UKMD-a, Zoran Ćatić, ukratko je ispričao kako je tekao proces sastavljanja audio i video filmova, te atmosferu među djecom tokom trajanja radionica.

"Na početku moram naglasiti da je sa učenicima PŠ „Bočinja“ bilo izuzetno zadovoljstvo raditi. U toku radionice djeca su učila kako da naprave vlastite audio priloge, kao i da snime kratke jednominutne filmove. Kroz te filmove, djeca su izražavala vlastitu kreativnost, a i učila kako da izraze vlastita osjećanja i mišljenja. Cijeli put djece na radionicama, popraćen je prelijepim fotografijama koje smo izložili danas. Glavni cilj nas u Udruženju je da uočimo probleme djece i da ih prikažemo, da istaknemo njihove potrebe i zapažanja."



Ovaj okrugli sto jedan je od deset okruglih stolova, koji će se održati do kraja 2015. godine u deset lokalnih zajednica u BiH, uključenih u ovaj projekat. Projekat finansira Europska unija iz IPA fondova, uz sufinansiranje i koordinaciju UNHCR-a, zajedno sa sedam projektnih partnera, uključujući i UNICEF. Projekat ima slogan „Moje mjesto pod suncem“ i osnovni cilj komponente, koju sprovodi UNICEF u saradnji sa partnerima, je osigurati podršku za najranjiviju djecu i njihove porodice kroz različite aktivnosti.