• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  24.11.2015

SVEČANOST U POVODU 25. NOVEMBRA DANA DRŽAVNOSTI BIH

U povodu obilježavanja 25.novembra–Dana državnosti BiH, upriličena je svečanost u holu Mješovite srednje škole i Gimnazije „Edhem Mulabdić“. Tim povodom prisutni su bili Predsjedavajući OV, Marko Zelić, Općinski načelnik, Mehmed Mustabašić zajedno sa pomoćnicima, vijećnici, direktori javnih ustanova, profesori i učenici osnovnih i srednjih škola.

Kao i svih prethodnih godina, s ponosom i zahvalnošću podsjetili smo se Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a u Mrkonjić-Gradu, 25. novembra 1943. godine, dana kada je Bosna i Hercegovina definisana kao država njenih građana.

Prisutnima se obratio Općinski načelnik Mehmed Mustabašić, naglasivši:

"Naša domovina Bosna i Hercegovina danas obilježava 72 godine od Prvog zasjedannja ZAVNOBiH-a. To je 72 godine bespoštedne borbe za njen suverenitet, njenu ravnopravnost, njen opstanak, njene granice, to je put istrajnosti, volje i ljubavi, na kome nisu poklekli pravi Bosanci i Hercegovci. Maglaj je nesumnjivo dao veliki doprinos odbrani države, ali i danas, svakodnevno radeći i boreći se za bolje sutra, mi, ovdje, ne odustajemo od naših patriotskih ideala."



Svečanost je upriličena prigodnim muzičko-zabavnim programom kojeg su pripremili učenici osnovnih i srednjih škola, zajedno sa svojim nastavnicima i profesorima.

"Drago mi je što je odlučeno da se baš današnji dan obilježi ovdje, u srednjoj školi, što je pokazatelj da i djeca ne zaboravljaju današnji dan i svečano i prikladno ga se sjećaju. Budućnost je u rukama ove djece, budućnost je na strani mira i reintegracije. Na strani svih onih koji vole rodno mjesto, koji žele da njihova djeca žive i školuju se u stabilnoj, prosperitetnoj i slobodnoj državi, ravnopravnoj članici Europske unije, jednog dana", rekao je Predsjedavajući OV, Marko Zelić.

U povodu obilježavanja Dana državnosti Gimnazija „Edhem Mulabdić“, organizovala je i takmičenje za najbolje literarne radove, a najkreativniji su prigodno nagrađeni. Prvo mjesto osvojila je učenica III-1, Nadina Čanić.

Treba spomenuti i da je prije same ceremonije obilježavanja Dana državosti, Općinski načelnik zajedno sa Predsjedavajućim, položio cvijeće na Centralno spomen-obilježje šehidima-poginulim braniocima u Parku ljiljana.