• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  18.11.2015

Predstavnici IDB-a u posjeti osnovnim i srednjim školama u Maglaju

Predstavnici Islamske razvojne banke (Islamic Development Bank – IDB) boravili su u posjeti osnovnim i srednjim školama u Maglaju, gdje su pogledali rezultate radova, koji su se u ovim školama odvijali u proteklih nekoliko mjeseci. Oni su, u saradnji sa Bosna Bank Internationalom (BBI), investirali 100.000 USD za obnovu četiri škole u Maglaju, koje su stradale tokom majskih poplava. Radi se o Prvoj osnovnoj školi, Osnovnoj školi Maglaj, Gimnaziji „Edhem Mulabdić“ i Mješovitoj srednjoj školi.
Goste iz IDB-a u posjeti gradu Maglaju predvodili su predstavnici IDB-og Razvojnog odjela za pomoć i podršku, gdin. Mohammed Essam Fadel El-Shanqiti i gdin. Abdo Mohammed Al-Taki. Pored njih, u njihovom društvu stigli su i predstavnici BBI banke, na čelu sa direktorom BBI banke Sarajevo, gdinom. Seadom Živaljom. Domaćini današnje posjete Maglaju bili su Općinski načelnik, Mehmed Mustabašić, te direktori osnovnih i srednjih škola.



Općinski načelnik kratko se zahvalio cijenjenim predstavnicima IDB-a na ogromnoj pomoći, koju su dali za maglajske škole u proteklom periodu.

"Jako smo ponosni što imamo takve prijatelje kao što ste vi. Velika vam hvala na svemu što ste u proteklom periodu uradili za grad Maglaj i ovu djecu, kojoj ste omogućili normalno obrazovanje. Znajte da ste u Maglaju dobili vječnog prijatelja. Ugodan boravak vam želim u našem gradu", kazao je Općinski načelnik.



U ime direktora osnovnih i srednjih škola u Maglaju, prisutnima se obratio direktor „Prve osnovne škole“ Maglaj, gdin. Admir Gračić, koji se također zahvalio grupaciji IDB, kao i njihovim implementatorima BBI banci.

"U svoje osobno ime, u ime učenika i radnika Prve osnovne škole, kao i svih škola, želim da vam se zahvalim na svemu što ste uradili za nas. Vaša investicija je pomogla da djeca ponovo vrate osmijehe na lica i da se vrate u svoje klupe. Mi smo zajedničkim snagama, dogovorom i pametnim rješenjima završili započete projekte i omogućili moderan izgled svih škola. Veliko hvala i BBI banci, bez kojih ova akcija ne bi bila sprovedena na najbolji mogući način", kazao je gdin. Gračić.

Predstavnici IDB-a i BBI banke istakli su da su oduševljeni onime što su vidjeli u obnovljenim maglajskim školama, te su jasno naglasili da je, uz veliko zalaganje svih, projekat rehabilitacije četiri škole u Maglaju uspješno implementiran.

Prigodni program održan je u holu Gimnazije i Mješovite srednje škole, a gostima su se predstavili učenici obnovljenih škola.