• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  04.11.2015

Održana javna rasprava na temu „Nacrt Zakona o korištenju, upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja“

Skupština Zeničko-dobojskog kantona na svojoj 16. Sjednici, održanoj početkom oktobra 2015. godine, prihvatila je novi Nacrt Zakona o korištenju, upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrade. Tom prilikom, Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Ze-do kantona održava javne rasprave u svim općinama, kako bi upravitelji zgrada i etažni vlasnici bili upoznati sa detaljima Zakona.

U sali Općinskog vijeća, danas je predstavnike Ministarstva, na čelu sa ministrom, gdinom. Goranom Bulajićem, ugostio Općinski načelnik, Mehmed Mustabašić, gdje se razgovaralo o sprovođenju i implementiranju Zakona u općini Maglaj. Sastanku su, pored ministra, prisustvovali i njegovi prvi pomoćnici, sekretar Ministarstva za prostorno uređenje, gđa. Nađa Mišić, kao i rukovodilac Sektora za prostorno uređenje i građenje, gđa. Edina Islamović. Javnoj raspravi nazočni su bili i predstavnici Službe za urbanizam, geodetske i imovinsko-upravne poslove, upravitelji zgrada i predsjednici kućnih savjeta.



Općinski načelnik srdačno je pozdravio ministra i njegove pomoćnike i zahvalio im se na njihovom dolasku u Maglaj. Naglasio je da je od velikog značaja da se svi prisutni upoznaju sa detaljima Nacrta zakona i da ga počnu sprovoditi. Sekretar Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, gđa. Nađa Mišić prisutnima je ukratko objasnila i pojednostavila stavke u zakonu, te naglasila neke nove.

"Međusobna prava i obaveze u pogledu korištenja, upravljanja i održavanja zajedničkih dijelova i uređaja zgrade etažni vlasnici regulišu međuvlasničkim ugovorom, ali samo ako je ugovor potpisalo više od 50% etažnih vlasnika. Ako etažni vlasnici ne zaključe ugovor na prijedlog jednog ili više etažnih vlasnika, općinski sud će u vanparničnom postupku urediti te odnose."

Poseban naglasak je stavljen na upravitelje zgrada, a glavni zaključak ovog sastanka je da svaka stambeno-poslovna zgrada mora imati svog upravitelja.

"Svaka zgrada koja ima 2 ili više etažnih vlasnika i više od 4 stana, mora imati svog upravitelja, a njega su dužni izabrati etažni vlasnici. Oni i zaključuju ugovor sa upraviteljem. Upravitelj zgrade prima zgradu na održavanje i upravljanje na osnovu zapisnika o stanju zgrade, sačinjenog u prisustvu predstavnika: upravitelja, etažnih vlasnika i fizičkog ili pravnog lica, koji je ranije održavao zgradu. U zgradama u kojima etažni vlasnici nisu izabrali upravitelja, općina će rješenjem odrediti upravitelja koji vrši prinudno upravljanje", kazala je gđa. Mišić.

Nakon što se provedu javne rasprave u svim općinama Kantona, Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Ze-do kantona planira organizirati zajedničku raspravu u sjedištu Kantona.