• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  21.10.2015

Općinski načelnik prisustvovao Kongresu SSDBiH u Izmiru

Svjetski savez dijaspore Bosne i Hercegovine (SSDBiH) organizovao je 8. po redu redovni sastanak Glavnog odbora, koji se od 08-12.10. održao u turskom Izmiru. Okruglom stolu na kojem se razgovaralo o odnosu dijaspore i države BiH, prisustvovao je i načelnik općine Maglaj, Mehmed Mustabašić.

Svjetski Savez Dijaspore Bosne i Hercegovine osnovan je od strane bosanskih dijasporaca u svijetu, ukupno 26 zemalja svijeta. Pored članova Saveza (njih 18), današnjem sastanku odbora u Izmiru prisutni su bili i ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, gđa. Semiha Borovac i ambasador BIH u Turskoj, gdin. Damir Džanko. Posebni gosta sastanka bili su počasni konzul Bosne i Hercegovine u Izmiru i član uprave SSDBiH, gdin. Ahmet Kemal Baysak, predsjednik SSDBiH, gdin. Hasan Šehović, te domaćin ovog skupa predsjednik bosanskohercegovačke kulturne Federacije u Turskoj (TBHKDF), gdin. Zekai Ersan.

Osim sastanka GO SSDBiH realizovane su i sljedeće aktivnosti: posjeta guverneru i gradonačelniku Izmira, razgovori sa poslovnim ljudima u Industrijskoj komori Egejske oblasti u Izmiru, posjeta Trgovačkoj komori Izmira, prijem kod počasnog konzula BiH u Izmiru, Ahmeta Kemala Baysaka.









FOTO: kentyasam.com (Hüseyin Erciyas)