• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  20.10.2015

Uspješno realizovana prva projektna aktivnost u okviru projekta "Žene ambasadori suživota i običaja"

Udruženje građana ''Cicmanka'' Novi Šeher, HKUD ''Gromovnik'' Novi Šeher i KUD ''Miloš Kupres'' iz Kožuha, Doboj organizovalo je 15. oktobra/listopada 2015. godine susret i druženje u okviru projekta ''Žene ambasadori suživota i običaja'' u Kožuhama, opština Doboj. Domaćini susreta bili su članovi KUD-a “Miloš Kupres” Kožuhe uz vodstvo predsjednika udruženja, gospodina Đorđa Savić.

Članovi Udruženja građana “Cicmanka” i HKUD-a “Gromovnik” posjetili su muzej u Doboju i pravoslavnu crkvu Sv. Ilije Proroka u Kožuhama te se tako upoznali sa historijom, kulturom i vjerom pripadnika srpskoga naroda dobojskoga kraja. Nakon toga, članovi ova dva udruženja su prezentovali tradicionalnu hrvatsku i bošnjačku hranu, nošnju i običaje novošeherskoga kraja svojim domaćinima i ostalim gostima. Među uglednim prisutnim gostima bili su Obren Petrović, gradonačelnik grada Doboja i Mirko Jokić, jerej pravoslavne crkvene opštine u Kožuhama.



Svi prisutni su uz degustaciju hrane i prezentaciju tradicije i nošnje razmijenili svoja iskustva. Zajedničkim lijepim druženjem uvjerili smo se da međusobne razlike ne predstavljaju prepreku, nego bogatstvo te da zajedništvom gradimo sigurnije okruženje i bolju budućnost. Uz hranu i kulturu koja povezuje ljude, izgrađena su nova prijateljstva.

"Žene ambasadori suživota i običaja" realizuje se u okviru projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira Catholic Relief Services u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BK BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.Voditeljica projekta je gospođica Tenzila Hasanić.