• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  16.10.2015

Održana radionica u okviru projekta „Osnažena žena za održiv mir“

Humanitarno udruženje građana „Žena Trnova“, uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), koji implementira Catholic Relief Service u saradnji sa Fondacijom Mozaik, danas je organizovalo radionicu u sklopu projekta „Osnažena žena za održiv mir“.

Goste je ispred općine Maglaj pozdravio pomoćnik Općinskog načelnika, Jasmin Devedžić, zahvalivši im se na dolasku u Maglaj i naglasio kako mu je jako drago što će učesnici radionice imati priliku prodiskutovati o ovoj zanimljivoj temi. U ime Udruženja građana „Žena Trnova“, radionici su prisustvovale predavačice Branka Kerić, Milena Regoje i Sanela Zagorac. Svoje stručno mišljenje o položaju žena u svijetu dala je i dr. Jagoda Regić. Sastanku su prisustovali i predstavnici osnovnih i srednjih škola.



Najveći akcent radionice bio je na upostavljanje ravnopravnosti žena i muškaraca, a predavačice su istakle da to ne znači jednostavno uključivanje pojedinačnog broja žena i muškaraca u razvojne aktivnosti, niti treniranje žena i muškaraca na isti način, već podrazumijeva uključivanje ženskih i muških interesa u razvojne aktivnosti, programe, političke i društvene sfere, tako da je dobrobit podjednaka. Kroz implementaciju ovog projekta, cilj je da se napravi prvi korak u unapređenju međuentitetskih odnosa i razvijanju pomirenja i povjerenja različitih nacionalnih struktura u BiH, najprije kroz 6 PRO-Budućnost zajednica.