• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  06.10.2015

Intervju Općinskog načelnika za četiri njemačke radio-televizije

Općinu Maglaj danas su posjetili novinari iz Njemačke koji su u obilasku cijele Bosne i Hercegovine. Novinari su angažovani od strane Islamic Relief-a iz Njemačke, a cilj im je obići sve Općine i gradove u kojima su realizovani ili su u toku realizacije projekti ove islamske organizacije.

Novinari Deutschlandradio-a, Deutsche Welle, N-Ost-a i Rhein-Main onlajn magazina razgovarali su sa Općinskim načelnikom, Mehmedom Mustbašićem. Najviše ih je zanimalo kako je tekla obnova nakon poplava i šta je do sada Islamic Relief uradio u Maglaju.

"Zahvaljujem Vam se na dolasku u Maglaj. Mi smo jedan mali grad velikog srca. Prošla godina je bila teška za sve stanovnike Maglaja, ali uz veliki napor svih Maglajlija, pomoć i podršku pravih prijatelja iz čitavog svijeta UN-a, EU, Turske , islamskih zemalja pa i SAD, općina Maglaj uspjela je ustati, podići se na svoje noge i grad je ponovo oživio. Štete koje smo pretrpjeli u ovoj prirodnoj nesreći poplavama i klizištima prema izvještaju Općinske komisije za popis šteta iznose preko 166 miliona KM. U ovoj nesreći stradalo je 1789 stambenih objekata-stanova, kuća, Javnih ustanova, Javnih preduzeća, pomoćnih objekata itd. Od ukuonog broja 88 je potpuno uništenih kuća od poplava i klizišta. Islamic Relief je dosta toga uradio u saradnji sa Medžlisom islamske zajednice iz Maglaja, sanirana su 44 objekta, a uloženo je ukupno 298,259 KM. Pored sanacije objekata, bilo je pomoći i u prehrambreno higijenskim paketima, materijalom za krečenje, ramazanskim paketima, a ukupna vrijednost tih donacija je 535.681,83 KM. Ja se ovom prilikom zahvaljujem Islamic Reliefu, kao i svima onima koji su vršili koordinaciju projekata ove islamske organizacije", istakao je Općinski načelnik, Mehmed Mustabašić.

Gosti su iskoristili ovu posjetu da prošetaju ulicama grada, kao i da obiđu kuće koje su obnovljene kroz projekat Islamic Relief-a.