• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  22.09.2015

Prijem u povodu odlaska hadži Izudina ef. Kruške sa mjesta glavnog imama MIZ-a

Općinski načelnik, Mehmed Mustabašić, zajedno sa svojim prvim pomoćnikom, Jasminom Devedžićem, ugostio je delegaciju Medžlisa islamske zajednice Maglaj, povodom odlaska bivšeg glavnog imama, hadži Izudina ef. Kruške. Pored hadži Izudina ef. Kruške prijemu je prisustvovao i novi maglajski glavni imam, Nevres ef. Hodžić, predsjednik Medžlisa islamske zajednice Maglaj, gospodin Mirsad Hasanić, izaslanik nj.e. Reisu-l-ulema, prof. Ismail ef. Smajlović, župnik katoličke crkve Josip Jelić, te protujerej pravoslavne crkve Vladimir Kukić.



Općinski načelnik u svome obraćanju kazao je da je veoma zahvalan hadži Izudinu ef. Kruški i Medžlisu islamske zajednice na svome što su uradili za općinu Maglaj kroz sve ove godine.

„Veliko hvala Medžlisu islamske zajednice, na čelu sa hadži Izudinom ef. Kruškom, što su dugi niz godina sarađivali sa općinom kroz mnogobrojne projekte. Posebna zahvala imide za vrijeme poplava. Bili su dobro organizovani, imali su križni štab i prvi su pomagali. Uvijek je branio svoje mišljenje i štitio interese svih ljudi Medžlisa. Posjedovao je veliki entuzijazam za rad i bit će jako teško nadomjestiti njegov odlazak“.



Izaslanik nj.e. Reis-l-uleme, prof. Ismail ef. Smajlović zahvalio se načelniku na pozivu u Maglaj, kao i na srdačnom prijemu sa ostalim vjerskim dužnosnicima u Maglaju. Istakao je da mu je čast što prisustvuje manifestaciji povodom odlaska hadži Izudina ef. Kruške.

Novi maglajski imam, Nevres ef. Hodžić, imam „Vali Recep Yazicioglu“ džamije, naglasio je da će Medžlis islamske zajednice napredovati i tokom njegovog vodstva.

„Bit će teško zadržati isti kvalitet, kao što je to bilo dok je hadži Izudin ef. Kruško tu bio, ali ja ću se potruditi da, savjetima i konsultacijama sa njim, uspijem u namjeri da Medžlis islamske zajednice u Maglaju ostvari značajne uspjehe u radu.“

Predsjednik Medžlisa islamske zajednice, gospodin Mirsad Hasanić istakao je kako u potpunosti vjeruje mladom i perspektivnom čovjeku, ef. Hodžiću, te je ubijeđen da će u potpunosti nadomjestiti odlazak hadži ef. Kruške. Pravoslavni i katolički vjerski dužnosnici pridružili su se čestitkama glavnom imamu, ef. Hodžiću, na novom izazovu u životu, te mu se ponudili na raspolaganje. Posebno su istakli i značaj hadži ef. Kruške posljednjih godina u Maglaju, koji je uvijek bio raspoložen za saradnju i uvijek je nudio pomoć, te mu poželjeli puno sreće u obavljanju još veće životne i vjerske dužnosti.



Nakon prijema u Sali Općinskog načelnika, vjerski i politički dužnosnici, kao i mnogobrojni gosti i prijatelji bivšeg glavnog imama, hadži ef. Kruške, uputili su se u Hotel Galeb, gdje se održao prigodan program u njegovu čast. Općinski načelnik, kao i ostali gosti hadži ef. Kruški uručili su srdačne poklone i hedije kao zahvalnost i sjećanje na dugogodišnji rad u Maglaju.