• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  16.09.2015

Planinarski pohod „Stazama branilaca Maglaja“

U okviru manifestacije "Septembarski dani otpora 92-95", Planinarsko skijaško društvo "Smajlovac" organizuje tradicionalni planinarski pohod „Stazama branilaca Maglaja“, koji će se održati u subotu, 19.09.2015., sa polaskom u 10 sati ispred Doma kulture „Edhem Mulabdić“.

Planinarski pohod jedna je od mnogobrojnih manifestacija unutar programa „Septembarski dani otpora“, koju ove godine organizuje Udruženje ratnih vojnih invalida, a održava se kao spomen na sva agresorska dešavanja u Maglaju u periodu između 1992. i 1995. godine. Organizatori naglašavaju da se želi ukazati na ratni put i herojstva pripadnika 327. Viteške brdske brigade. Ovaj jednodnevni izlet ima za cilj da podsjeti i na dva jako bitna septembarska datuma, 18.9. – Dan općine Maglaj (prvo spominjanje grada u pisanim dokumentima) i 21.9. – zvanični početak manifestacije „Septembarski dani otpora“.

Staza planinarskog pohoda i ove godine počinje ispred Doma kulture „Edhem Mulabdić“, preko naselja Jelovac do Releja, pa sve do Planinarskog doma Ošve, gdje će biti organizovano druženje svih učesnika uz tradicionalni grah, pjesmu i dobru atmosferu.