• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  03.09.2015

Posjetili smo najvećeg proizvođača maline na području općine Maglaj

U Bosni i Hercegovini, kao i u zemljama u regionu, uzgoj malina postao je unosan posao. Oni koji se bave proizvodnjom malina reći će da je u poljoprivredi teško steći neko ogromno bogatstvo, ali zarada od proizvodnje malina itekako može biti značajan dio kućnog budžeta. Iako je teško dati opštu procjenu, prosječna zarada po dunumu zemlje iznosi oko 5.000 KM. Za površinu od jednog dunuma potrebno je 1.200 sadnica maline, a cijena sadnice po komadu kreće se od 0,70 do 1 KM. Osim sadnica, potrebno je osigurati žicu, kolčeve, uzorati i pođubriti zemlju. Ukupna početna investicija iznosi od 2.000 do 3.000 KM. Nakon toga se svake godine ulaže u zaštitna sredstva i đubriva u vrijednosti od 300 do 400 KM. Prinosi po dunumu zemlje mogu biti i do 2,5 tone, a prinos zavisi od vremenskih prilika, kvaliteta zemljišta te radinosti i sposobnosti samog uzgajivača.

Samo na području općine Maglaj uzgojem maline trenutno se bavi oko 170 proizvođača, a to je oko 250 dunuma pod sadnicama sa tendencijom povećanja. S obzirom da svakodnevno raste broj zainteresovanih za uzgoj maline, posjetili smo plantaže Pere Karimovića iz Novog Šehera čije se plantaže nalaze na Dubravama, kao jednog od najvećeg uzgajivača maline na maglajskom području.



Ovaj uspješni poljoprivrednik na nadmorskoj visini od 410 metara, te na površini od 200 dunuma, uzgaja povrće i voće. Dvadeset pet dunuma je pod sadnicama maline, kupine i borovnice, a istu toliku površinu iskoristio je za sjetvu kukuruza. Kako sam kaže planira da proširuje proizvodnju, jer je izuzetno zadovoljan prinosom. Ove godine samo prinosa od „Miker“ maline bio je oko 3 tone, to je veliki doprinos, pošto su plantaže tek u prvoj godini roda. Trenutno traje berba „Polka“ maline od koje očekuje prinos oko 1 tone. Pored maline ove godine i kupina je dobro rodila pa je ovaj poljoprivrednik imao prinos preko 1 tone.

"Svaki dan sam ovdje i svi porodično radimo, a kad je sezona branja osam radnika konstantno mi pomažu. Zadovoljan sam prinosom maline „Miker“ i planiram da proširim sadnice ove vrste. Pokušao sam da uzgajam borovnicu, ali sam više zadovoljan sa malinom, tako da ću se i dalje posvetiti ovoj vrsti a planiram početi sa uzgojem aronije", rekao je Pero Karimović.



Ono što je još interesantno reći za ovog poljoprivrednika jeste da se bavi i uzgojem šljive, jabuke i kruške, trenutno ima oko 540 sadnica ovoga voća. Na imanju koje smo mi obišli, Pero planira i da uzgaja svinje, a već je počeo sa izgradnjom objekta. Na istom kompleksu počet će i sa plasteničkom proizvodnjom, a kupio je i 10 plastinika od 400 m2 u kojima planira uzgajati povrće.

Svi koji se bave proizvodnjom maline imaju obezbijeđene otkupljivače, na maglajskom području aktivna su 4 otkupljivača. Cijena otkupa maline ove godine je oko 3,70 KM a kupine 2,20 KM.