• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  03.08.2015

Proslavljen Ilindan u Maglaju

U nedjelju, 2.augusta, u hramu Svetog Ilije Proroka, služena je sveta arhijerejska liturgija koju je predvodio paroh tešanjski, jerej Mihail Gavrilović. Lomljenjem slavskog kolača, obnošenjem litija, obilježena je krsna slava crkve.



Mnoštvo pravoslavaca i ove godine se okupilo da tradicionalno proslave Ilindan. Bilo je i onih koji žive i rade u inostranstvu, ali nisu zaboravili svoje običaje i tradiciju, pa se iz godinu u godinu okupljaju baš na ovaj dan u hramu Svetog Ilije Proroka.



Jerej parohije maglajske Vladimir Kukić, nakon liturgije, zahvalio se svima koji su došli i svojim prisustvom uveličali ovaj dan, napomenuvši da je godina koja je iza nas bila posebno teška, jer je u poplavama crkva znatno oštećena. U narednom periodu slijedi obnova zidova i podova, te je zamolio sve okupljene da svojim prilozima pomognu da hram vrati svoj nekadašnji sjaj.



Ovogodišnja kuma bila je Velinka Jovanović, a sljedeće godine kumuje malena Neda Tubić.

Hram Svetog Proroka Ilije sagrađen je 1905.godine, osvetio ga je mitropolit Evgenije. U posljednjem ratu hram je znatno devastiran, a njegova obnova započeta je 2003.godine. Proglašen je nacionalnim spomenikom BiH, 2013.godine.
Hram posjeduje djelić rize Svetog Nektarija Eginskog.