• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  30.07.2015

Svečano otvorene zgrade općinske administracije i Doma zdravlja

Zamjenik šefa Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini, dr.Renco Davidi i rezidentna koordinatorica UN-a u BiH, gospođa Sezin Sinanoglu, svečano su otvorili zgrade općinske administracije i Doma zdravlja, obnovljene u okviru Programa za oporavak od poplava, kojeg finansira EU. Oni su, u prisustvu Općinskog načelnika, Mehmeda Mustabašića i direktorice Doma zdravlja, dr.Emire Drnde Čičeklić, otkrili ploče na zgradama i tako zvanično pustili u rad njihove obnovljene prostorije.





Svečanosti je prisustvovao i ministar zdravstva u Vladi Ze-do kantona, dr.Bojan Gvozdenović, kao i vijećnici OV, na čelu sa Predsjedavajućim Markom Zelićem, te direktori javnih ustanova, zaposlenici općinske administracije i građani općine Maglaj.



Uvaženi dr. Davidi istakao je da je obnavljanje ove dvije zgrade, kroz program za oporavak od poplava, bio jako uspješan zadatak i da je zadovoljan onime što vidi u Maglaju. Istakao je da Europska unija još nije završila sa svojim radom kada je u pitanju finansiranje, te da je ostao još jedan vid pomoći, ali on će se rješavati kada za to budu ispunjeni svi potrebni preduslovi. Posebna maglajska gošća, gospođa Sezin Sinanoglu, zahvalila se domaćinima na gostoprimstvu, naglasivši kako je oduševljena onime što je vidjela u zgradama Doma zdravlja i općinske administracije, te se nada da će maglajske vlasti poduzeti sve preventivne mjere kako do sličnih razaranja ne bi došlo u skorijoj budućnosti. Direktorica Doma zdravlja i Općinski načelnik bili su puni zahvale svima onima koji su pomogli da se ove dvije, jako bitne zgrade, završe u što kraćem roku. Obje zgrade sređene su po europskim standardima, od laboratorije i savremenih medicinskih aparata u Domu zdravlja, do šalter sale i kancelarija u zgradi općine Maglaj.





Program Europske unije za oporavak od poplava pokrenut je s ciljem da se omogući normalizacija životnih uslova u lokalnim zajednicama i osigura da pomoć stigne do najugroženijih područja, pogođenih majskim poplavama. Finansijska sredstva se koriste za obnavljanje javnih usluga i infrastrukture, rekonstrukciju stambenih objekata za najugroženije, te socio-ekonomski oporavak lokalnih zajednica. Vrijednost cjelokupnog programa je 43,52 miliona eura, od čega je 42,24 miliona osigurala Europska unija.

Svečanu manifestaciju su svojim nastupom uveličali i najmlađi članovi Gradskog folklornog ansmabla kulturno-umjetničkog društva Maglaj.