• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  25.06.2015

Ambasadorica Francuske u Bih u posjeti Maglaju

Ambasadorica Francuske u BiH gospođa Kler Bodon posjetila je danas općinu Maglaj i sastala se sa Općinskim načelnikom i saradnicima, a sastanku su prisustvovali i predstavnik UNESCO-a Šešum Siniša te direktorica Doma kulture „Edhem Mulabdić“ Rašida Muhić.

S obzirom da je gospođa Bodon prvi put u posjeti Maglaju, Općinski načelnik je upoznao ambasadoricu sa ljepotama Maglaja ali i nažalost sa svim nedaćama koje su ovaj grad zadesile u prošlogodišnjim poplavama predstavivši prisutnima kako je tekao plan obnove Maglaja i šta je do sada urađeno kako bi grad vratio nekadašnji sjaj.
Ambasada Francuske zajedno sa UNESCO-om učestvuje u obnovi zgrade Doma kulture koja je pretrpjela velike štete u poplavama.



Ja sam mogla da zapazim prolazeći kroz Vaš grad da su ljudi nasmijani i da je grad vratio svoju snagu i da lijepo izgleda. Francuski narod je bio dirnut sa svime što Vam se desilo, i razumiju Vas jer se na jugu Francuske često dešavaju poplave i Francuzi dobro znaju kako je kad izgubiš sve što imaš. U duhu solidarnosti zajedno sa Slovenijom smo u Parizu organizovali sastanak da Vam pomognemo. Tačno je da se moraju utvrditi prioriteti i da je infrastruktura jedna od njih , u isto vrijeme Francuska je zainteresovana i za kulturni aspekt kod nas je to jedno od osnovnih ljudskih prava. Puno smo radili sa UNESCO-m oko ovog projekta i drago mi je što smo zajedno u tome. Načelniče Vi prenesite Vašim građanima francusku solidarnost“, izjavila je ambasadorica Francuske u BiH.

Delegacija je obišla prostorije Doma kulture te se na licu mjesta uvjerila kolika je šteta na ovoj ustanovi.

Predstavnik UNESCO-a je takođe izrazio zadovoljstvo što učestvuju u obnovi Doma kulture te da će sljedeći susret biti kada bude otvaranje obnovljenog Doma.