• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  01.06.2015

Visoka delegacija Kongresa i Senata Sjedinjenih Američkih Država na svečanoj primopredaji deminirane lokacije u Maglaju

Udruženje Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH- MDDC domaćin je visoke delegacije koja se nalazi u posjeti Bosni i Hercegovini. Povod dolaska dva kongresmena iz SAD-a, gospodina Sean Maloneya iz New Yorka, Huan Vargasa iz Kalifornije, senatora Mike Enzija i još tridesetak predstavnika Kongresa i donatora iz SAD-a, među kojima su predstavnici U.S. State Departmenta i Ambasade SAD-a u BiH, jeste primopredaja deminirane lokacije u Maglaju.

Nedavno je MDDC završio radove na deminiranju u Maglaju i to na području Komšići Liješnica i Komšići Donji Bradići. Simboličnom ceremonijom, presjecanja minske trake površina od 103,730 m2 predata je na korištenje lokalnoj zajednici i mještanima su godinama živjeli u strahu od mina i klizišta koje će nakon deminiranja biti sanirano.

Sredstvima koje je donirao U.S. State Department, Marshall Legacy Institute i Turkish Coalition of America kroz ITF Enhancing Human Secutity ovaj posao uspješno je završen te je zemljište zvanično predato u upotrebu Općinskom načelniku Mehmedu Mustabašiću.



Ova lokacija izuzetno je značajna mještanima, jer će se konačno omogućiti siguran povratak i obnova, kao i pokretanje poljoprivredne proizvodnje i sanaciju klizišta koja ugrožavaju domaćinstva u području.

Delegacija je prilikom posjete Maglaju imala priliku da pogleda i kratak film o poplavama koje su zadesile veći dio Bosne i Hercegovine u maju prošle godine, takođe su pogledali i izložbu kako to grad heroj izgleda nakon godinu dana a i sami su se uvjerili obišavši stari dio grada sa kakvim ljepotama raspolaže naš grad.

U ime Općine Maglaj načelnik je predstavnicima delegacije uručio prigodne zahvalnice kao zahvalu za sve ono što su do sada učinili za Maglaj i Maglajlije.