• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  10.04.2015

Delegacija Vlade Švicarske posjetila kompaniju Bontex

Direktor kompanije „Bontex“ Maglaj gosp. Senahid Husić i Općinski načelnik Mehmed Mustabašić juče su, u svojstvu domaćina, u prostorijama firme „Bontex“, primili delegaciju Vlade Švicarske. Posjeta je organizovana u okviru Programa saradnje putem kojeg Vlada Švicarske podržava Bosnu i Hercegovinu u njenom razvoju. Delegaciju Vlade Švicarske su činili: Manuel Sager, Ambasador i direktor SDC-a, Elisabeth von Capeller, Ambasadorica i zamjenica direktora i načelnica Odjeljenja za Istočnu Evropu SDC-a, Heinrich Maurer, ambasador Švicarske u BiH, Joseph Guntern, direktor za saradnju Ambasade Švicarske u BiH, Claudia Buess, zamjenica ambasadora Švicarske u BiH, David Kramer, zamjenik direktora za saradnju Ambasade Švicarske u BiH, Almir Tanović, službenik za programe Ambasade Švicarske u BiH i Jasmina Andric, službenik za komunikacije i odnose sa medijima Ambasade Švicarske u BiH. U pratnji su bili i novinari švicarskog magazina „Schweizer Illustrierte“ . Inače kompanija „Bontex“ je korisnik SECO Start-up fonda kreditne linije za razvoj malih i srednjih preduzeća koji financira Vlada Švicarske.





Tokom posjete članovi delegacije su obišli proizvodne pogone kompanije „Bontex“ u Liješnici gdje su se upoznali sa proizvodnim kapacitetima i asortimanom proizvoda. Iskazano je zadovoljstvo onim što su vidjeli i saznanjem da su sredstva kreditne linije Vlade Švicarske pomogla ovoj komapniji u razvoju i proširivanju proizvodnih kapaciteta.



Inače, Vlada Švicarske je pomogla općini Maglaj kroz slijedeće projekte koji se realizuju u 2014. i 2015. godini:

• Projekat integriranog lokalnog razvoja - ILDP - projekat podrške planiranju lokalnog razvoja i realizaciji lokalnih strategija u BiH. Koncept projekta osigurava vezu između strateških i budžetskih okvira lokalnih i viših nivoa vlasti (finansijska sredstva, cijela BiH: 5 500 000 CHF).
Projekat je pomogao Općini Maglaj pri izradi integrirane strategije razvoja, te dalje asistira institucijama općine pri uspješnom sprovođenju planiranog razvoja, gradeći partnerstvo sa privatnim, nevladinim sektorom i građanima Maglaja;

• SECO Start-up fond kreditna linija za razvoj malih i srednjih preduzeća, „Bontex“ Maglaj;

• Pomoć za obnovu nakon poplava Maglaju i Doboju (donacija od 250 000 CHF);

• Sanacija vodovoda nakon poplava (donacija od 8 000 KM);

• Obnova Dječijeg vrtića nakon poplava (donacija od 15 000 KM);

• Pomoć Domu zdravlja za obnovu nakon poplava, nabavka medicinske opreme (135 000 KM);

• Kupovina udžbenika za učenje njemačkog jezika za osnovnu školu (donacija od 1 500 KM);

• Kupovina alatki za obavljanje prakse za učenike Mješovite srednje škole (donacija od 10 000 KM);



Ovom prilikom Općinski načelnik Mehmed Mustabašić se zahvalio Vladi Švicarske na svemu što je uradila za Općinu Maglaj i njene stanovnike tokom i nakon katastrofalnih poplava u maju prošle godine te predstavnicima SDC-a uručio prigodnu zahvalnicu.