• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  30.03.2015

POTPISAN SPORAZUM O BRATIMLJENJU OPĆINA MAGLAJ I ALTIEYLUL

“Presretni smo što smo postali bratska općina Maglaju!”

Nakon potpisivanja sporazuma u Turskoj, načelnik općine Altieylul Zekai Kafaoglu i načelnik općine Mehmed Mustabašić i u Maglaju su potpisali Sporazum o bratimljenju. Obojica načelnika na ceremoniji su poručili kako je saradnja između dvije općine već prisutna, ali da svakako treba biti još bolja.


“Presretni smo što smo postali bratska općina Maglaju, vjerujem na obostranu korist. Znamo šta su Maglaj i BiH doživjeli prije 20-tak godina, kako teška razaranja i stradanja ljudi. Velika prirodna katastrofa pogodila vas je i prošle godine. I pored toga, uočio sam da su skoro sve rane zaliječene i drago mi je zbog toga. Mi smo tu da pomognemo koliko možemo”
, izjavio je načelnik općine Altieylul Zekai Kafaoglu.

“Očekujemo veliku podršku posebno u domenima privrede i poljoprivrede. Mi smo zainteresovani za sve vidove saradnje, od privrede pa do kulture i sporta. Imamo obećanja da će stipendirati naše studente ukoliko polože prijemne ispite na turskim univertitetima”, dodaje je načelnik Mehmed Mustabašić.

Maglaj je posjetila brojna delegacija općine Altieylul. Medju članovima delegacije bilo je 20 vijećnika, članova vladajuće AK partije Stranke pravde i razvoja, te opozicionih Republikanske narodne stranke i Nacionalnog pokreta. U delegaciji su bili privrednici i predstavnici civilnih organizacija.



Inače, status općine, Altieylul je dobio tek prije godinu dana proglašenjem Balkesira metropolom. Ima 172.000 stanovnika i prostire se na površini od 972 km 2. Ova turska općina sastoji se od 81 mahale. Najveći broj stanovnika bavi se poljoprivredom i stočarstvom, a vodeću su u ovoj oblasti u Turskoj. Uvijek su među prvima u proizvodnji mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda te jaja. Altieylul ima univerzitet, najsavremeniju bolnicu, brojne termalne izvore, vojni i civilni aerodrom, sportske terene.

N.Br./maglaj.net