• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  25.03.2015

SARAJEVO NIKADA NIJE UPOZNALO MAGLAJ I MAGLAJLIJE NA OVAKAV NAČIN

Pravi ambasadori kulture bilo je dvjestotinjak Maglajllija u glavnom gradu Bosne i Hercegovini – Sarajevu. “Maglajsko veče” koje je organizovano u petak u Domu Oružanih snaga BiH u okviru Internacionalnog festivala “Sarajevska zima” pokazalo je svu raskoš kulturnog stvaralaštva našega grada. Organizator je bilo Planinarsko-ekološko i sportsko-rekreacijsko društvo “Oaza mira” Maglaj.

U gotovo dvočasovnom programu učestvovali su:

- članovi Gradskog mješovitog hora sa solistkinjama Zinetom Hodžić i Jelenom Pavlić,
- članovi Gradskog folklornog ansambla Maglaj sa spletom bosanskih kola,
- članovi HKDU “Gromovnik” iz Novog Šehera sa svatovskim običajima Hrvata novošeherskog kraja i kolom “Maglajka”,
- mladi glumci Adi Softić sa monologom posvećenim Edhemu Mulabdiću “Danas je to…” i Semin Smajlović sa monologom “Svi pomrli” na tekst Nedžada Ibrišimovića,
- učenici i nastavnici Paralelne osnovne muzičke škole Jasmina Mujkanović, Kenan Hasanić, Ema Brljak, Selma Terzimehić i nastavnica Medina Kavazović te Benjamin Hasanić, učenik Srednje muzičke škole Zenica,
- plesna grupa učenika Prve osnovne škole Maglaj “Just dance”,
- mladi gitarista Nadir Čajić,
- Amra Agić govorila je pjesme Džeraldine Delić, a prikazan je i film “Maglaj u objektivu”, podsjećanje na sve ono što je ovaj grad zadesilo sredinom maja prošle godine.

Uspješni privrednici, naučni i kulturni radnici, novinari, studenti i brojne Magljlije koji svoje živote žive u Sarajevu, ali rodni grad nose u srcu, bili su ponosni na “Maglajsko veče”.

O “Maglajskoj večeri” rekli su:

Indira Telegrafčić
“Rijetkost je da tako mali grad kao što je Maglaj njeguje raznovrsne kulturne sadržaje. Sve ovo što smo vidjeli šalje jednu lijepu, pozitivnu i sasvim drugačiju sliku od onih sa kojima su se Maglajlije suočile sredinom prošle godine. Ovo može i pozvati ljude da dođu i posjete naš Maglaj”

prof.dr Dželal Ibraković, profesor na Fakultetu političkih nauka Sarajevo
“Ja sam zadovoljan, došlo je dosta mladih ljudi, Gradski mješoviti hor ponovno je bio izvanredan. Dolaze novi mladi, muzički talenti. To je ono što mene uvijek raduje, jer to je budućnost. Ne smijemo biti “zakovani” u neko vrijeme koje je prošlo. Ja uvijek imam lijep osjećaj kada je riječ o Maglaju i Maglajlijama, jer to su i dalje moji najbolji prijatelji. Nakon poplava pokazali ste koliko ste jaki i meni je Maglaj nekako sada i ljepši nego prije. Sretan sam što smo Sarajevu pokazali barem dio one kulture o kojoj je prof. dr Ugo Vlaisavljević, prorektor Univerziteta, rekao da Sarajevo možda nikada nije upoznalo Maglaj i Maglajlije na ovakav način. Posebno me večeras oduševio mladi Adi Softić koji je na vrlo originalan način “razgovarao” sa Edhemom Mulabdićem, posebno stoga što je on sam napisao tekst koji je govorio”.

Hajdar Arifagić, novinar
“U danu u kojem se Sunce pomračilo, u noći u kojoj nastupa proljeće, ovo je najlješa zvijezda koja je pala u srce Sarajeva. “Maglajsko veče” je nešto što je trebalo odavno da se dogodi u Sarajevu. Dogodilo se u trenutku kada Maglaj još uvijek liječi rane od prošlogodišnjih poplava i u trenutku kada s dolaskom proljeća gledamo u budućnost i u ljepše dane. Cijeli program je naprosto facinirajući, nisam znamo da u Maglaju ima toliko raznovrsnih umjetnika, kao što su mlade flautistkinja i klaviristkinja, mladi glumac i još mnogo dobrih umjetnika. Stotinu Maglajlija nasred Sarajeva, to je nešto čime se rijetko koji grad može ponositi”.

Ibrahim Spahić, direktor Internacionalnog festivala “Sarajevska zima”
”Maglaj je mjesto bez kojeg Bosna ne može. Dragocjenost je za svaku sredinu predstaviti na jednom mjestu predstaviti ovoliko umjetnika iz različitih oblasti. Vidi se da je Maglaj otvoren grad, jer oporavili ste se nakon katastrofe prošle godine, pokazuje i vitalnost zajednice. Ponosan sam što ste večeras bili sa nama u Domu oružanih snaga BiH, a nastojaćemo da najtalentovanije maglajske umjetnike i dalje uključujemo u programe “Sarajevske zime”.

U okviru «Maglajske večeri» postavljena je i izložba slika maglajskih umjetnika, a svojim djelima predstavili su se: Fuad Čičkušić, Mladen Ivešić, Kemal Moravac, Admira Bradarić, Ilija Kelavić, Marijana Pažin-Ivešić, Senad Mahmić, Davor Sović i Alojzije Gašparević-Gašo.

Vrijedne žene iz Kosove i Novog Šehera pripremile su i skromnu izložbu starih, tradicionalnih maglajskih jela, u kojima su uživali svi prisutni.

«Maglajsko veče» finansijski su podržali brojni donatori, USAID program Pro budućnost i općina Maglaj, a za podršku organizaciji zahvalnice su dodjeljene Ministarstvu odbrane BiH i Domu oružanih snaga, Internacionalnom festivalu «Sarajevska zima», USAID projekat Pro budućnost, sarajevskom Univerzitetu i Toplanama Sarajevo.

Urednik programa Maglajske noći u Sarajevu bio je gospodin Marinko Kelavić.



















N.Br. / maglaj.net